torstaina, helmikuuta 20, 2014

Villatakki

Joskus jokaiselle neulojalle käy niin, että joku idea vain ei anna periksi vaan se on pakko toteuttaa. Tämä tarina on sellainen. Eli kaikki alkoi siitä, kun Lily kyseli Facebookin Neulonta -ryhmässä mistä löytyisi ohje yhdelle neulehupparille. No sille löytyi ohje, joka löytyy täältä, mutta se on neulottu löysäkierteisestä Eskimosta, josta arvelen tulevan tuhannen paksu ja helposti nyppääntyvä ja venyvä neule jonka takia aloitin mutkien juoksun.  Itsellä sattuu olemaan seiskaveikkaa valmiiksi kotona jo varsin runsaasti niinpä ajattelin neuloa siitä. Vaan sepä on tietenkin aivan eri vahvuista kuin Eskimo, jonka takia joudun muokkaamaan ohjetta jotta saan aikaiseksi saman tyyppisen neuleen kuin alkuperäisessä ohjeessa. Samalla teen siitä villatakkimallin, joka minusta on kätevämpi kuin paksu umpineule. 

Muutama halusi myös ohjeen, mutta siitä on muutamia vuosia kun olen viimeksi villapaitoja neulonut enkä uskalla antaa noin vain laskettuja muunnoksia kenellekään vaan ajattelin itse ensin neuloa ja katsoa toimiiko laskelmat ja sitten vasta kirjoitan ohjeen puhtaaksi. Tähän blogiin kirjoittelen kuitenkin neuleen valmistumisesta, pohdintoja ja laskelmia. Periaatteessa jos joku haluaa, voi tätä takkia tehdä mukana "knit along" -tyyliin, mutta sitten ei revitä palkokasveja nenuun jos purkamaan joutuu. Right!?!Aloitetaan villatakin teko: Alkuperäisessä ohjeessa luodaan 128s ja se seiskalle on suurinpiirtein 290s kun neulotaan 4,5 puikoilla (ja minun käsialalla). Eli luo 290 s ja neulo näillä silmukoilla ensimmäinen kerros oikein ja sitten seuraavat kerrokset joustinneulosta (2 o, 2 n) 10 cm (itse tein vain 9 cm). Viimeisellä kerroksella (eli se puoli, mikä ei tule päällepäin vaan on neuleen takapuoli) neulo näin: 4 s joustinneulosta, 2 s yhteen,  *6 s, 2s yhteen* toista *-* kunnes puikolla on 4 s, jotka neulotaan joustinneulosta normaalisti. Nyt työssä on 254 s.

 Laita merkkilangat villatakkiin puikon alusta 63 s kohdalle, seuraava siitä 128 s päähän ja jäljelle jää puikolle 63 s. Neulo kunnes työn korkeus on 19 cm korkea, kavenna merkkien molemmilla puolin 1 s (eli kerroksella vähenee yht 4 s ja jäljelle jää 250 s). Neulo 2 cm ja tee kavennukset uudelleen samoilla kohdin kuin aiemmin. HUOM! Villapaidassa merkkilangat tulee kerroksen alkuun ja puoliväliin!!

Toivoisin että annat palautetta mikäli huomaat ohjeessa jotain virheitä, taidot isojen neuleiden teossa on aika ruosteessa..

Ei kommentteja: