tiistaina, elokuuta 22, 2006

Koolaaminen on helppoo!/täydellisesti spiralisoituva sukkalanka

Minäkin olen kokeillut tätä kool aideilla värjäämistä..Kuvaa ei tullut otettua pusseista, mutta eiköhän kaikki jo ole kool aid pussien kuvia nähneet. Kyseessä siis on "ne mehujauheet", jotka on tarkoitettu juotavaksi, mutta niillä voi myös värjätä lankaa (itse jättäisin tuon mehun juomatta, minulle siis noista jauheista on iloa vain värjäämisessä).

Aion tässä nyt demostroida kuinka helppoa ja KIVAA!! värjääminen on.
Ensin pitää tilata kool aideja (niitä ei saa S- eikä K-marketeista). Vaihtoehtoina: kool aid UK tai Jari Mäki. Sitten pitää olla villalankaa:
Minulla oli kuvassa näkyvää Retua ja Erämiestä (muitakin on toki kokeiltu, mutta tässä opettavaisessa tarinassa esiintyy tuo Erämies).

Muut tarvikkeet:
-ruokalautasia
-tiskipöytä
-mikro
-muutama lääke"truutta"
-juomalaseja (mieluiten sellaisia, jotka kapenevat alaspäin-> helpompi ottaa väri talteen tarkasti)

Lanka kastellaan (ohjeessa sanotaan minuuttimäärä, mutta minä katsoin riittäväksi ajaksi sitä, että lankaa veteen painavat käteni olivat ranteita myöden kastuneet).
Langasta valutetaan ylimääräinen vesi pois, jos ei jaksa odotella valumista, voi laittaa Tupperwaren siivilään ja litistellä.

Sitten alkaa jännin osa. Pussin sisältö sekoitetaan juomalasissa pieneen vesimäärään (ohjeessa on sanottu paljonko vettä pitää olla, mutta minä katsoin silmämääräisesti milloin litku näyttää kivalta). Käytin metodia F, eli laitoin kattilaan jonkin verran vettä, sitten väriä ja viimeiseksi langat. Lanka imi kaiken värin, mutta ei silti saanut pintaansa näkyvää muutosta. Niinpä aikani kattilaa keiteltyäni päättelin, ettei lanka varmaankaan enää voi värjääntyä koskei vedessä enää ole väriä. Päätin siirtyä suunnitelmaan L.
Lanka levitetään (vyyhteellä) tiskipöydälle ja truutalla truutataan väriä langalle. Minä laitoin tarkkoja raitoja keltaisella, punaisella ja vihreällä. Väleihin jätin harmaata jottei värit sekoaisi toisiinsa. Nyt värit näkyivät hyvin ja pussi toisensa jälkeen tyhjeni (oiskohan mennyt 7-8 pussia 100g lankaa). Olimme tilanteessa, jossa lankaan kyllä oltiin saatu viimeinkin väriä, mutta värit näyttivät kamalilta. Niinpä mikrotin pettyneenä langan, huuhtelin ja laitoin kuivumaan.

Joskus sitten myöhemmin värjäsin jotain lankoja nestemäisellä elintarvikevärillä. Vihreä väri oli kattilassa kun tuli mieleen josko laittaisin tuon Erämiehen vähän imaisemaan väriä kattilasta. Taitoin vyyhdin jotenkin epämääräisesti ja kastoin vähän kattilaan (kukaan ei muistanut kastella vyyhtiä enää tässä vaiheessa, sehän oli jo kerran kasteltu...tosin kuivunutkin jo välillä). Lankahan imaisi ahnaasti värin kokonaan kattilasta. Tässävaiheessa tuli mieleen, että entäs se etikka. No hurautin kattilaan vähän etikkaa (määrä hyvin summittainen...sitä vähän lorahti liikaakin) ja annoin olla muutaman hetken. Sillä välin värjäilin muuta enkä muistanut koko Erämiestä. Kun muut oli värjäilty, otin Erämiehenkin huuhdeltavaksi. Langasta tuli todella ruma! En muista että olisin koskaan nähnyt niin rumaa lankaa. Pettyneenä siirryin suunnitelmaan Ö: otin koko vyyhdin ja pyyhin sillä värjäilyssä tahriintuneen tiskipöydän- mitä väliä?! Joku pihiys minussa sai minut kuitenkin vielä mikrottamaan langan.

Ja lopputulos on tässä:
Tein langasta miesten sukat (kyllä ne saappaissa menee vaikka rumat olisikin). Lanka loppui kesken ja koska värjäysmetodit oli...hmm... hieman epätieteelliset..en edes kuvitellut värjääväni lisää samanlaista. Lopun tein punaisella 100 villalangalla (sukat siis neulottu kärjestä resoriin).

Loppupäätelmät: näin teemme täydellisesti spiralisoivaa lankaa. Huomaa, että spiraalit toimivat myös kahden sukan välillä prikulleen niin kuin pitääkin (kuvassa tuo sukka, joka ei ole jalassa, on jotenkin rutussa, mutta spiraalit menee kyllä molemmissa sukissa samaan tahtiin).

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa lankaa olet saanut aikaan! Ei kiirettä huivin kanssa, elokuuta on vielä pitkään jäljellä!

muoriska kirjoitti...

Hii, tästä jutusta on laitettava linkki tonne koolaushommiin :)

Ja hei... tänään sain taas jonkun matkaa kudottua huiviasi... mutta keskimmäinen on kuumeessa ja piha kuin... kuu täynnä kraatereita ja veden onnistuivat kaivamaan poikki... että lisää hommia vaikka niitä olisi omastakin takaa ;)