perjantaina, elokuuta 25, 2006

Sukkaharjoituksia ja langoista

Jos ei kohta löydy se kameran latauslaite, niin multa loppuu kuvat. Kiitos kaikille, jotka aiemmin koettivat auttaa laitteen löytymisessä. Se on siltikin vielä poissa. Toivotaan hartaasti, ettei hävinnyt lopullisesti.

Tässä (taas kerran surkealaatuisessa) kuvassa näkyy, jotain mitä olen puuhaillut. Koetan kovasti harjoitella sukan tekoa. Kuten näkyy, en vielä ole mestari. Tai itse asiassa toi sukka on kyllä huomattavasti kauniimpi jalassa ja istuu hyvin...mutta mitekään kauniilta ei näytä kuvassa.
Tehtynä on nyt muutamien viikkojen sisällä 3½ sukat.
Harjoitella vielä pitää, mutta jotain on jo opittukin. Omia malleja pystyy jo suunnittelemaan (höö, mitä se on, senkun pistelen menemään vaan, mitään suunnitella!) ja kokoaikaa ei tarvitse ohjeeseen tuijotella.

Minen muuten ihan ymmärrä tätä kauheaa vouhotusta 7 veikan ja Nallen laadusta. Minusta ne on kuitenkin suht. edullisia ja ihan ok laatuisia. Esim. verrattuna Ainon laatuun, ei 7 veikka/Nalle yhtään joudu häpeämään. Se, miksi asia minua varmaankin kismittää, on se että Suomessa on vielä hurjan paljon paikkakuntia, joista ei todellakaan saa mitään muutakaan lankaa. Kaikkia ei kiinnosta ajella ympäriinsä langan perässä tai vaihtoehtoisesti tilailla lankaa jostain kauempaa.
Ja jos kuitenkin jotain haluaa itse käsillään tehdä, on 7 veikka ja nalle ihan ok. Ja tekemisen ilo on pääasia!

Minua nyt vain ärsyttää kaikenlaiset joukkohysteriat, jos joku on allerginen ko. langoille, ei se tarkoita että muut olisivat myös. Kyllä edelleenkin suurinosa pystyy käyttämään ko. lankoja vaikka joillekin on niistä tullut oireita. Eihän kukaan lopeta esim. kananmunan käyttöä jos kuulee jonkun muun olevan sille allerginen.
Nyt kun liikkeellä tuntuu olevan taas Novita-negatiivisia fibroja, harva viitsii "neulepiireissä" mainitakaan omista tekemisitään -jos sattuu tykkäämään ja käyttämään moisia "kamaluuksia".

Itse inhoan syvästi keinokuituisia lankoja, mutten halua viedä iloa sellaisilta neulojilta joille ne käy. Eihän sellaisia lankoja tehdä (ainakaan pitkään), joita ei kukaan käytä. Mitä ilmeisimmin minun inhoamille keinokuituisille langoille ja joidenkin inhoamien 7 veikoille löytyy paljon käyttäjiä, ei niitä muuten tälläisiä määriä tuotettaisi.

Toki jokaisella saa olla omat mielipiteensä, eikä kaikkien tarvitsekaan tykätä (esim. Novitasta). Mutta miksi tälläinen melkein lynkkausmeininki?
Vielä muutama vuosi sitten kaupoissa ei ollut näin laajaa lankavalikoimaa, silloin oli tarjolla lähinnä vain ja ainoastaan yhden valmistajan lankoja. Nykyään on kuitenkin niin paljon lankaliikkeitä ja nettikauppoja, joista muutakin saa (..ainoa vain, ettei tilanne ole koko suomessa sama), jotkut kuitenkin ihan oikeasti haluavat käyttää ko. lankoja ja pitävät niistä.
(ja nyt tähän pitäisi keksiä joku nokkela yhteen veto, mutta olkoon nyt..onhan tämä muutenkin kirjoitettu "tajunnanvirta-menetelmällä" johon on sitten lisätty kirjoitusvirheet)

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo, mä oon ihan samaa mieltä Novitan mollaamisesta! Tiedän, on paljon ihania lankoja jotka ovat pehmeämmän tuntuisia jne kuin Novitan langat, mutta kyllä mulla kaapeissa on 7 veljestä ja Nallea, hyviä peruslankoja ovat. Asun itse Helsingissä missä lankakauppoja riittää, mutta ostan silti lankani useimmiten suoraan Novitalta tai Anttilasta tm. Helppoa ja vaivatonta.

Vilma kirjoitti...

Mulla ei oo mitään suurempia ajatuksia Novitan lankojen puolesta tai niitä vastaan, ja seurailen ihan mielenkiinnolla keskustelua aiheesta. Joo kyllä munkin kohdalle on nykyään ihmeen usein osunu jotain möykkyjä, solmuja tai muita laatuvirheitä Novitan langoissa, eikä värikartta tosiaankaan aina miellytä mua (Palman tän kesän värit, uhhh...) :)

Mut toisaalta Novitan lankojen saatavuus on kautta maan tosi hyvä, eikä hinnatkaan oo mitään älyttömiä.

Yks Novita-negatiivisuuden syy voi olla sen lähes monopolin kaltainen asema Suomessa: suomalaiset käsityölehdet on pullollaan ohjeita Novitan langoille ja Stitch'n Bitchkin käännettiin niitä varten. Kaikkia se ei ehkä miellytä, mutta tosiasia vaan on, että suurille massoille ja etenkin vähemmän käsitöitä harrastaville on paljon mielekkäämpää hakea helposti lähikaupasta suoraan ohjeeseen sopiva Novitan lanka kuin että alkais metsästään jotain käsinkehrättyä erikoislankaa netistä.

Ja vaikka blogimaailmaan tutustumisen jälkeen mun tietoisuus lankavalmistajien ja -merkkien moninaisuudesta on laajentunut huomattavasti ja ostelen lankoja netin kautta, niin kyllä mä edelleen ihan yhtä mielelläni teen sukkia 7 veikasta. :)

Tulipa piiitkä kommentti, anteeks Krista! :)

kuka lie kirjoitti...

anonyymille kommentoijalle:
juu, tuo helppous on ehdoton valtti!

Vilma: ei mitään anteeksi =o)
Totta turiset.

Noissa ohjeiden kääntämisessä on sekin, että monta ohjetta jäis kääntämättä, jos niitä ei joku iso firma käännättäisi. Voihan sitä sitten itse tykönään vaihtaa langaksi jonkun muun. Paitsi että eihän ne niitä ohjeita tietenkään käännätä, mihin ei Novitalta löydy lankaa.

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Eikä ne muiden valmistajien langat aina sen laadukkaampia ole, vaikka kalliimpia olisivatkin. Langoissa kun ei aina tuo kallis hinta laatua takaa. Yleensä ottaen euron tultua on huimasti lankojen hinnat nousseet, joten kannattaa aina välillä muuntaa kerän hinta mummoiksi ja kauhistua. Raaka-ainekustannuksethan eivät kuitenkaan niin kovat langanvalmistajilla ole. Huvittuneena olen seurannut tuota 7-veikka-Nalle-apupupu-keskustelua. Minusta on aika hassua asettaa ilman mitään todellisia perusteita noin tiukkoja vaatimuksia hyväntekeväisyytenä tehtäville pupuille. Miksi pupujen täytteeksikin ei voisi laittaa esim. sukkahousuja tms.

Pia Nore kirjoitti...

Täällä myös yksi joka käyttää Novitaa;-) Siis myös Novitaa, neulon myös muita, mutta Novitakin kelpaa juuri hinnan ja helppouden takia, ja myös siksi että niille löytyy helposti suomenkielisiä neuleohjeita. Varmaan aika monelle se on juuri aika tärkeä pointti!

Anonyymi kirjoitti...

Tuntuu tuolla "jorpakon" takanakin olean keskustelua tästä "neulonta snobismista"... Itse olen neulonut pääosin Novitan langoilla ilman mitään oireita. Sen olen huomannut että 7-veljeksen (ja miksei myös Nallen) karheus on alkanut viimeaikoina pehmentyä, nyt niistä voi tehdä villapaitoja jne.. toista oli ennen, jolloin ne oli pääosin sukkalangoiksi kelpaavia karheutensa puolesta.
Ps. Tykkäisitkös Sukkasillaan -kirjasta?

Anonyymi kirjoitti...

Itse asun paikkakunnalla, josta saa vain Novitan lankoja, joten kelvattava on. Toisaalta ne on mielestäni hyviä peruslankoja, joten tulevat käytettyä jo niiden suomenkielisten ohjeiden saatavuuden vuoksikin. Kynnys aloittaa neulontaharrastusta ei minulla ole niin korkea, koska lankat saa tavallisesta kaupasta,ei ole tunne siitä et nyt ois ostanu jotain älykallista erikoisliikkeestä jos vaikka minusta ei olekaan neulojaksi;-)